De juiste temperatuur voor je wietplantjes
Wanneer je ervoor kiest om zelf wietplantjes te kweken, dan is de juiste temperatuur een cruciale factor. Wietplantjes hebben namelijk specifieke behoeftes qua temperatuur tijdens de verschillende fases in het groeiproces. De juiste temperatuur is daarom belangrijk voor een gezonde groei en goede kwaliteit.
Wanneer je kiest voor het kweken van je eigen wietplantjes, dan groeien je plantjes het beste tussen een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius. Deze temperatuur zorgt ervoor dat de plantjes optimaal kunnen groeien en dat de metabolische processen van de plant efficiënt worden uitgevoerd. Toch is het ook belangrijk om de temperatuur regelmatig aan te passen tijdens de vegetatieve groeifase en de bloeifase. Door de temperatuur aan te passen tijdens deze verschillende fases, bevorder je de groei en de kwaliteit van de plant.
Tijdens de vegetatieve fase tijdens de groei, dan hebben de plantjes een hogere temperatuur nodig. Het is hierbij belangrijk om een temperatuur aan te houden tussen de 22 en 28 graden Celsius. Deze temperaturen zorgen er namelijk voor dat de planten snel en gezond kunnen groeien. Het is daarom ook erg belangrijk dat de temperatuur nooit boven de 30 graden Celsius stijgt. Een te hoge temperatuur zorgt er namelijk voor dat de planten kunnen beschadigen en dat de groei vertraagt. In dit geval kunnen de bladeren verwelken en zullen de planten ook vatbaarder worden voor ziekten en plagen.
Wanneer de wietplant zich in de bloeifase bevind, dan hebben de plantjes een lagere temperatuur nodig. De voorkeur ligt hierbij tussen de 20 en 26 graden Celsius. De temperatuur wordt hierbij dus lager dan in de vegetatieve fase. Dit komt omdat een lagere temperatuur de ontwikkeling van bloemknoppen bevorderd. Daarnaast helpt de lage temperatuur ook voor de productie van cannabinoïden en hars. Houdt er wel rekening mee dat de temperatuur niet te laag wordt. Wanneer de temperatuur onder de 20 graden daalt, dan zal dit de groei van de plant vertragen.
Niet alleen de dagtemperatuur is erg belangrijk tijdens het kweken van wietplantjes. Het is namelijk ook belangrijk om te zorgen voor een juiste nachttemperatuur tijdens de thuiskweek. De wietplantjes hebben namelijk over het algemeen in de nacht lagere temperaturen nodig. In de nacht is het belangrijk om rekening te houden met een temperatuur tussen de 18 en 24 graden. Het is daarom belangrijk om de nacht en dagtemperatuur aan te passen om de groei van je wietplant te stimuleren.
Hoe zorg je voor de juiste temperatuur?
Om de juiste temperatuur te creëren in je kweekruimte, kun je kiezen voor verschillende soorten maatregelen. Eén van de belangrijkste punten is om te zorgen voor een goede ventilatie. Een goede circulatie van frisse lucht zorgt er namelijk voor dat vocht en warmte goed worden afgevoerd. Dit zorgt er namelijk voor dat de temperatuur stabiel blijft, op een optimaal niveau. Je kunt hierbij ook gebruik maken van afzuigsystemen en ventilatoren, die je erbij helpen on de temperatuur te reguleren en om hitteophoping te voorkomen.
Een andere goede optie is om gebruik te maken van kweeklampen. Kweeklampen kunnen namelijk een goede invloed hebben op de temperatuur binnen de kweekruimte van de plant. Er is ook een groot verschil tussen de verschillende soorten kweeklampen welke verkrijgbaar zijn. Deze verschillen hebben hun eigen eigenschappen, zoals HPS (hogedruknatrium) lampen, produceren meer warmte dan andere, zoals LED-lampen. Het is daarom belangrijk om jezelf te verdiepen in het vermogen van de warmteafgifte van je lampen. Bovendien is het ook belangrijk om te zorgen voor voldoende afstand tussen de lampen en planten te behouden. Dit is namelijk belangrijk om oververhitting te voorkomen.
Wanneer je zelf je wietplantjes aan het kweken bent is het essentieel om gebruik te maken van hygrometers en thermometers. Hierdoor kun je namelijk de luchtvochtigheid en de temperatuur in de ruimte goed reguleren en controleren. Door gebruik te maken van deze hulpmiddelen zorg je ervoor dat je schommelingen in de temperatuur snel kunt opmerken en daardoor snel aanpassingen kan verrichten.
Als laatste is het belangrijk om je kweekruimte goed te isoleren. Het isoleren van je kweekruimte zorgt ervoor dat je de gewenste temperatuur gemakkelijker kunt handhaven. Bovendien zorgt een goede isolatie ervoor dat temperatuurschommelingen van buitenaf beperkt worden. Hierdoor kun je gemakkelijk de warmte in de kweekruimte zelf behouden.
De juiste luchtvochtigheid voor het kweken van een wietplantje
De ideale luchtvochtigheid die je wietplantje nodig heeft is afhankelijk van de groeifase waarin de plant zich bevindt. Als je besluit om een eigen wietplantje te kweken, dan is het belangrijk om te zorgen voor een goede luchtvochtigheid. De juiste luchtvochtigheid is van cruciaal belang om een gezonde groei te bevorderen en om plagen en schimmelvorming te voorkomen.
Wanneer de plant zich bevindt in de vegetatieve groeifase, dan is het belangrijk om te zorgen voor een luchtvochtigheid tussen de 40 en 70%. Een hogere luchtvochtigheid kan wel een positief effect hebben op de ontwikkeling van de wortels en de groei van de bladeren. Zorg er wel voor dat je de luchtvochtigheid niet te hoog laat worden. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt er namelijk voor dat het risico op schimmelgroei vergroot wordt. Door gebruik te maken van adequete luchtcirculatie en ventialtie zorg je ervoor dat je gemakkelijker een gezonde luchtvochtigheid kan handhaven.
Wanneer het wietplantje zich in de bloeifase bevind, dan is het aan te raden om rekening te houden met een luchtvochtigheid tussen de 40 en 50%. Dit niveau zorgt er namelijk voor dat schimmelvorming aan de toppen voorkomen kan worden. Dit komt doordat bloemknoppen dichter op elkaar groeien en de vochtrententie vergroot wordt bij een hogere luchtvochtigheid.
Tijdens de laatste fase van de kweek is het belangrijk om rekening te houden met een ander percentage luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid moet tijdens de oogst en het drogen van de toppen namelijk lager zijn. Een lagere luchtvochtigheid zorgt er namelijk in deze fase voor dat de toppen beter drogen en schimmelvorming voorkomen wordt. Tijdens deze fase is het daarom belangrijk om rekening te houden met een luchtvochtigheid tussen de 45 en 55%.
Maak gebruik van de juiste hulpmiddelen
Wanneer je de luchtvochtigheid in de kweekruimte wilt meten, dan is het aan te raden om gebruik te maken van een hygrometer. Dit handige hulpmiddel geeft je namelijk een goed inzicht van de luchtvochtigheid in de ruimte. Door inzicht te krijgen in de luchtvochtigheid, kun je deze gemakkelijk aanpassen.
Wanneer je inzicht krijgt in de luchtvochttigheid, dan kun je deze gemakkelijk aanpassen. Is de luchtvochtigheid te laag, dan kun je deze verhogen door gebruik te maken van luchtbevochtigers. Is de luchtvochtigheid te hoog, dan kun je gebruikmaken van luchtontvochtigers om de luchtvochtigheid te verlagen. Het is daarom ook belangrijk om gebruik te maken van deze hulpmiddelen, zodat je de luchtvochtigheid in de kweekruimte kunt optimaliseren.
Bovendien zijn er ook andere factoren die effect hebben op de luchtvochtigheid in de kweekkamer. Een voorbeeld hiervan is de omgevingstemperatuur. Een hogere omgevingstemperatuur kan leiden tot een lagere luchtvochtigheid en een koudere temperatuur kan zorgen voor een hogere luchtvochtigheid.
Zorg voor een goede belichting tijdens de kweek
Een andere belangrijke factor voor een succesvolle kweek is door te zorgen voor een goede belichting. De verlichting is zelfs van cruciaal belang voor een succesvolle kweek. Door te zorgen voor de juiste belichting, zorg je namelijk voor een gezonde groei en een goede ontwikkeling van de bloemknoppen van de plant. Wietplantjes hebben namelijk zowel licht als donker nodig om op een goede manier te kunnen groeien.
Als de plant zich in de vegetatieve fase bevind, dan is het van belang dat de plantjes ongeveer 18 tot 24 uur per dag licht ontvangen. Door voldoende licht te bieden zorg je namelijk voor voldoende energie, voor de plant. Deze energie zorgt ervoor dat de groei en de sterkte van de bladeren bevorderd worden. Ondanks dat het licht zorgt voor energie voor de plant, is het ook belangrijk om de plant te voorzien van 6 tot 8 uur aan duisternis. Op deze manier stimuleer je de groei en boots je de natuurlijke cyclus van de plant na.
Wanneer de plant zich bevind in de bloeifase, dan is het belangrijk om verandering aan te brengen in de verlichting. Door het licht te veranderen kun je namelijk de productie van de bloemknoppen stimuleren. In dit geval is het belangrijk om de lichturen te verminderen tot 12 uur per dag en de overige 12 uur te zorgen voor duisternis. Dit lichtschema zorgt bij het initiëren van de bloei van de wietplant. Door een verandering aan te brengen in het lichtschema zorg je ervoor dat de planten een natuurlijke overgang kunnen maken van de vegetatieve groei tot de productie met bloemknoppen.
Het type belichting dat je gebruikt heeft een effect op de groei van de wietplantjes. Op de markt zijn er diverse soorten kweeklampen beschikbaar, zoals LED-lampen, HPS-lampen (hogedruknatrium), CMH-lampen (keramische metaalhalogenide) en fluorescerende lampen. Alle voorgenoemde lampen hebben hun eigen kenmerken en hun voor- en nadelen. Elke lamp heeft hierdoor zijn eigen kenmerkende effecten op de groei van de planten.
Verschillende soorten lampen
Er zijn dus verschillende soorten lampen waaruit je kunt kiezen als je kiest voor thuiskweek. De lampen waaruit je kunt kiezen zijn:
- LED Lampen
De populairste lampen waarvoor gekozen wordt zijn de LED-lampen. Deze lampen staan namelijk bekend om hun energiezuinigheid en door de mogelijkheidheid om eenvoudig het lichtspectrum aan te passen. De LED lampen produceren minder warmte en staan bekend om zijn langere levensduur in vergelijking tot de traditionele lampen. - HPS Lampen
De HPS Lampen staan bekend om zijn hogere warmteafgifte en hebben daardoor een grotere efficientie in de bloeifase van de wietplantjes. - CMH-lampen
De CMH Lampen staan bekend als een combinatie van de voordelen van de HPS lampen en de LED lampen. De CMH lampen bieden de gebruiker een breed spectrum aan licht. - Fluorescerende lampen
Als laatste benoemen we de Fluorescrerende lampen. Deze lampen zijn zeer geschikt voor de kleinere kweekruimtes of wanneer je zaaiingen wilt opwekken.
Tijdens het kweken van je wietplantjes is het belangrijk om de juiste afstand tussen de planten en de lampen te behouden. Deze ruimte tussen de planten en de lampen is belangrijk om verbranding te voorkomen. Wanneer je de lampen te dichtbij plaatst, dan loop je het risico om je planten te beschadigen. Toch is het te ver wegzetten van je lampen ook zeker niet goed. Hierdoor loop je het risico dat je plantje niet voldoen licht ontvangt. Hierdoor verstoor je de optimale groei van de plant. Het is daarom belangrijk om altijd goed de instructies van de fabrikant te raadplegen.
Om de juiste verlichting voor je planten te garanderen, kun je gebruikmaken van een belichtingsschema. Door gebruik te maken van het schema kun je namelijk de de verlichting van de lampen nauwkeurig regelen. Het voordeel hiervan is dat je de planten kunt blootstellen aan een consistente en juiste hoeveelheid aan licht en duisternis. Door te zorgen voor een juiste belichting kun je de kwaliteit van je toppen garanderen.
Voedingsstoffen voor je wietplantjes
Een ander belangrijk aspect voor een positieve kweek is door gebruik te maken van de juiste voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn namellijk essentieel om een gezonde groei en een gezonde ontwikkeling te bieden aan de plant. Hoewel elke plant zijn eigen behoefte heeft, zijn er vrijwel altijd belangrijke voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van de plant.
Een belangrijke voedingsstof voor een plant is stikstof. Stikstof is voornamelijk het belangrijkste voedingsstof tijdens de vegetatieve groeifase van de plant. Het zorgt namelijk voor een positieve bevordering van de stelen en bladeren. Als je plant een tekort aan stikstof heeft, dan kan dit leiden tot een verminderde groei en gele bladeren. Ook overmatig stikstof zorgt voor schade aan de plant. Laatstgenoemde kan namelijk zorgen voor overmatige bladgroei en een verminderde ontwikkeling van de bloemknoppen.
Een andere belangrijke voedingsstof is Fosfor. Deze voedingsstof is belangrijk voor de ontwikkeling van sterke wortels en een goede productie. Het is daarom cruciaal om gebruik te maken van Fosfor tijdens de bloeifase. Wanneer je plant een tekort heeft aan Fosfor, dan kan dit zorgen voor onderontwikkelde bloemknoppen.
Kalium is een andere belangrijke voedingstof voor je wietplantjes. Deze voedingstof speelt namelijk een belangrijke rol bij de waterregulatie van de plant, de stevigheid van de plantencellen en de bloemvormingen. Wanneer je plant een tekort heeft aan Kalium, dan kan dit zorgen voor verzwakte planten.
Niet alleen Stikstof, Kalium en Fosfor zijn belangrijk voor wietplantjes. De plantjes hebben namelijk ook micronutriënten, maar wel in een kleinere hoeveelheid. De micronutriënten bestaan uit Magenesium, IJzer, Zink, Mangaan, Koper en Borium. Deze micronutriënten zijn belangrijk voor verschillende metablosische processen. Hierdoor zijn ze erg belangrijk voor de gezondheid en de groei van de plant.
Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van organische voedingsstoffen. Denk hierbij aan compost, wormenmest of vloeibare extracten van organische materialen. Het nadeel van de organische voedingsstoffen is dat deze langzamer kunnen werken. Het voordeel is dat ze bijdragen aan een gezonde bodemstructuur, de smaak en de aroma van de toppen.
Bovendien is het ook belangrijk om rekening te houden met een goede pH-waarde van de bodem of het substraat. DepH-waarde is namelijk belangrijk voor de opname van de voedingstoffen van de plant. In de meeste gevallen is het aan te raden om te zorgen voor een pH waarde tussen de 6 en 7.
Zorg voor een goede waterregulatie
Het laatste belangrijke aspect wat we gaan bespreken is een goede waterregulatie. Een juiste waterregulatie is namelijk belangrijk om voor een gezonde en succesvolle groei. Het is belangrijk om rekening te houden met de volgende aspecten:
- Bewatering
Voor een goede kwaliteit van de wietplantjes is het belangrijk om je plantjes regelmatig water te geven. Daarnaast is een juiste bewatering ook belangrijk om te voorkomen dat de wortels te lang in een te natte positie bevinden. Overbewatering is namelijk schadelijk doordat het kan zorgen voor onder andere wortelrot. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat de bovenste laag van de aarde of het substraat te controleren op vochtigheid, voordat je het voorziet van extra water. - Drainage
Het is belangrijk dat je zorgt voor een goede drainage bij het kweekmedium. Door te zorgen voor een goede drainage zorg je er namelijk voor dat het water zich ophoopt en daarmee de wortels laat verstikken. Je kunt hierbij gebruikmaken van doorlatende grondmixen of substraten. Bovendien is het aan te raden om te kiezen voor plantenpotten met drainagegaten, zodat een teveel aan water gemakkelijk weg kan vloeien. - Waterkwaliteit
De kwaliteit van het water heeft een grote invloed op de groei van je wietplanten. Leidingwater bevat namelijk chloor, fluoride en andere chemicalieen, welke een schadelijk effect kunnen hebben op de wietplantjes. Het is daarom te adviseren om het water te laten bezinken of om dit vooraf te filteren. Bovendien is het aan te raden om om gebruik te maken van pH gebalanceerd water. Een te hoog gehalte pH kan namelijk de opname van voedingsstoffen belemmeren. - Transpiratie en luchtvochtigheid
Tijdens de kweek van wietplantjes zullen de plantjes water verliezen via hun bladeren. Dit gebeurt door de zogenoemde transpiratie. Door een goede luchtvochtigheid te reguleren, heb je invloed op de transpiratiesnelheid van de wietplantjes.