Wietzaden zijn legaal in ons land
Het in bezit hebben en verhandelen van wietzaden is in Nederland legaal. Dit is ook niet gebonden aan een bepaald maximum. Je mag desgewenst zelfs duizenden cannabiszaden hebben en zult daar nooit mee in de problemen komen. Sommige mensen verzamelen zelfs zaadjes van heel veel verschillende planten om ze aan hun collectie toe te voegen. Maar ook wanneer je van plan bent de zaden thuis te gebruiken om wietplanten uit op te kweken is puur het bestellen en bezitten van de zaden nog geen enkel probleem.
De situatie in Europa
In Nederland kun je dus zonder problemen cannabiszaden kopen. Maar ons land staat dan ook al jarenlang internationaal bekend om zijn gedoogbeleid. Toch is de situatie in andere Europese lande niet heel anders. Het bezitten, kopen en verkopen van wietzaden is namelijk ook volledig legaal in de rest van EU, evenals in veel andere landen buiten Europa.
Duitsland als uitzondering
Binnen Europa is Duitsland eigenlijk de enige uitzondering op dit gebied. Dat land heeft het verkopen van wietzaden wel verboden. Zaden kopen is voor Duitsers echter wel gewoon toegestaan. Dat doen ze dan in een winkel of webshop in een ander land, zoals Nederland. Daar kunnen de Duitse autoriteiten weinig tot geen actie op nemen, vanwege het vrije verkeer van goederen dat binnen de EU van kracht is.
Wietzaden legaal sinds 1961
In Nederland en heel veel andere landen werden wietzaden legaal in 1961. Op 30 maart van dat jaar werd in New York het Enkelvoudig Verdrag Verdovende Middelen getekend. Alle landen die toen lid waren van de Verenigde Naties ondertekenden het verdrag.
Wiet werd in het verdrag door alle landen als verboden middel bestempeld, maar voor zaadjes werd uitdrukkelijk een uitzondering gemaakt. Net zoals voor de gewone bladeren (dus niet de toppen), die geen THC bevatten, want ook daar mag je zoveel als je wilt van in bezit hebben.
Een internationaal verdrag zoals dit over verdovende middelen staat boven de wetten van de afzonderlijke staten. Net zoals voor veel EU-besluiten geldt, verplichten de deelnemende landen zich ertoe wetten aan te passen (of nieuw te maken) die in overeenstemming zijn met het verdrag.
Daarom is de legale status van wietzaden sinds 1961 of kort daarna in maar liefst 180 landen van toepassing, terwijl wietplanten en wiet zelf vrijwel altijd wel gewoon illegaal blijven.
Wanneer wordt een wietzaadje dan wel illegaal?
Als wietzaden zelf niet verboden zijn, maar de planten wel, wanneer verandert de status dan precies van legaal naar illegaal?
Om het makkelijk te houden is dat al wanneer je een poging doet de zaden te laten ontkiemen. Dan heb je volgens de wet namelijk al de intentie om de verboden cannabisplant te kweken. Net zoals de zaden bevat de plant dan nog geen THC, maar toch wordt het wel als een illegale actie gezien.
Maximaal vijf ontkiemde (of ontkiemende) zaden
Net zoals voor de planten geldt in ons land dat een maximum van vijf ontkiemde wietzaden je zeer waarschijnlijk niet in de problemen zal brengen. Daarbij gaan we er wel vanuit dat je daarnaast niet ook al een of meer planten hebt staan, want je moet echt alles bij elkaar optellen.
Pas dus heel goed op met een groter aantal zaden laten ontkiemen. Dat moeten er altijd maximaal vijf zaadjes tegelijk zijn. Zelfs wanneer je niet van plan bent daar meer dan vijf planten aan over te houden. Dat laatste is namelijk onmogelijk te bewijzen.
Kies voor gefeminiseerde zaden
Wil je zeker weten dat je na het ontkiemen vijf stekjes overhoudt die vrouwelijk zijn (zodat je daar uiteindelijk van kunt oogsten)? Dan is het een goede optie om altijd voor gefeminiseerde zaden te kiezen. Je hoeft dan geen mannelijke plantjes eruit te filteren en houdt vijf planten over zonder over het toegestane aantal zaden en wietplanten te gaan.
Wietstekjes en planten zijn wel nog altijd illegaal
In een webshop zoals hier op Seeds.nl kun dus je zonder problemen wietzaden bestellen, zo veel als je maar wilt. Dat geldt niet voor stekjes of volwassen planten. Wanneer je de zaden niet koopt om ze alleen te verzamelen moet je ze dus zelf ontkiemen en opkweken tot stekjes (en daarna volwassen planten) waarvan je kunt oogsten. Let wel op dat dit er maximaal vijf mogen zijn om niet met juridische consequenties te maken te krijgen wanneer de politie je kleine thuisplantage ontdekt.
Juridische gevolgen
Wanneer je meer dan vijf ontkiemde of ontkiemende wietzaden en/of stekjes en planten in huis hebt kan dat juridische gevolgen hebben. Dit is niet te voorkomen, want er wordt dan vanuit gegaan dat je een professionele kweker bent die de planten en/of wietoogst wilt gaan verkopen.
Maar ook wanneer je binnen het maximum aantal blijft kom je soms niet ongeschonden weg. Sowieso moet je meteen afstand doen van je zaden en planten. Maar als je de kweek te professioneel hebt ingericht kan er nog altijd vervolging plaatsvinden. Bij binnenkweek ligt die professionalisering al snel op de loer.
De veiligste manier om zelf te kweken is daarom buitenkweek zonder onnatuurlijke kweektechnieken met een maximum van vijf planten.
Conclusie
Het kweken van wiet in je eigen woonomgeving kan nog altijd een risicovolle aangelegenheid zijn. Denk altijd goed na over waar je mee bezig bent en check dat je op geen enkel moment over het maximum aantal van vijf ontkiemde zaden, stekjes en planten gaat. Kiezen voor gefeminiseerde zaden is vaak een goed idee. Die zijn echter zo populair dat je vrijwel elke soort die eigenschap heeft.